9 dingen die iedere man moet weten over een schimmelinfectie

9 dingen die iedere man moet weten over een schimmelinfectie

Table of Contents

Schimmelinfecties zijn vervelend, vies, beschamend en soms ook pijnlijk. Toch krijgen heel veel mannen er mee te maken, soms zonder dat ze doorhebben wat een schimmelinfectie precies is. In deze blog gaan we dieper in op wat nou feitelijk juist is en wat complete onzin is.

De symptomen

Een schimmelinfectie wordt veroorzaakt door Candida gisten. De symptomen zijn te herkennen aan roodheid, een branderig gevoel of jeuk aan de penis. Pijn bij het plassen of tijdens de seks kan ook duidden op een infectie. Vrouwen kunnen last hebben van een vaginale schimmelinfectie. Herken je een van deze kenmerken? Grote kans dat je last hebt van de Candida schimmel.

9 fabels en feiten

Een schimmelinfectie aan de penis kan schrikken zijn en er zijn veel fabeltjes en onjuistheden over wat je kunt doen om een infectie te verhelpen. We hebben de belangrijkste misverstanden en feiten op een rijtje gezet, deze moet iedere man kennen!

feiten en fabels over schimmelinfecties

1. Veroorzaakt seks een schimmelinfectie?

De meeste mannen denken dat de schimmel wordt veroorzaakt door seks. Dit is onjuist! Geslachtsgemeenschap is niet de oorzaak van een schimmelinfectie. Het valt zelfs niet onder de SOA’s. Wel is het zo dat over het algemeen mannen die veel van bil gaan hebben meer kans hebben op een infectie daarnaast kun je een infectie oplopen door seks te hebben met iemand die besmet is.

2. Is een infectie besmettelijk?

Een schimmelinfectie is iets natuurlijks en kun je niet oplopen door besmetting. Vaak wordt gedacht dat bij het gebruik van een handdoek van iemand anders besmetting plaats kan vinden. 60% van de mannen denkt dat een schimmelinfectie besmettelijk is, dit is onjuist. Een infectie kun je ook niet oplopen in een openbare gelegenheid zoals een toilet.

3. Je kunt er niks aan doen

Er is weinig wat je aan een schimmelinfectie kunt doen, het overkomt je gewoon is iets wat we vaak horen. Dit klopt tot op zekere hoogte een schimmelinfectie is lastig te voorkomen, elke man kan er mee te maken krijgen. Toch zijn er wel wat tips en preventieve maatregelen die je kunt toepassen om een schimmelinfectie te voorkomen. Komt de infectie steeds terug dan kan het zijn dat er wel iets niet helemaal klopt, raadpleeg een arts.

4. Het gaat vanzelf over?

Zodra je last hebt van een schimmelinfectie is het verstandig zo snel mogelijk actie te ondernemen. Hoe langer je wacht hoe erger het kan worden, er kunnen zelfs complicaties optreden. Dat is het allemaal niet waard, ga er dus niet vanuit dat een schimmelinfectie zomaar weer verdwijnt.

5. Met yoghurt verhelp ik de infectie?

Yoghurt gaat je niet meteen helpen een schimmelinfectie te behandelen. Wel is het zo dat sommige mannen een verschil merken als ze het voedingspatroon aanpassen en minder suikers eten of minder alcohol drinken. Mannen met een lage weerstand of bijvoorbeeld diabetes hebben een verhoogd risico om een infectie op te lopen. Yoghurt op je geslachtsdeel smeren gaat je desondanks niet helpen om de van de infectie af te komen. Koop liever een goede kwaliteitszalf.

6. Bloed is een schimmelinfectie?

Bloed aan of bij je geslachtsdelen is geen symptoom van een schimmelinfectie. Het kan zijn dat door de jeuk er wondjes ontstaan en het een beetje gaat bloeden. Dit is dan ook de enige verklaring voor bloed rondom op of aan de geslachtsdelen. Zie je toch bloed dan is dit geen goed teken en is het verstandig om direct contact op te nemen met je huisarts.

7. Een condoom helpt niet een infectie te voorkomen

Er zijn genoeg redenen op te noemen om een condoom te dragen. Het voorkomen van een schimmelinfectie staat daar helaas los van, was het maar zo simpel. Het kan voorkomen dat je denkt een infectie te hebben na afloop van de seks. Als je een bijtend gevoel hebt of jeuk. Dit is echter geen infectie maar een lichamelijke reactie door de wrijving of door het condoom.

8. De schimmel is permanent?

Een infectie aan de penis is gelukkig niet permanent maar te genezen. Schimmelinfecties zijn redelijk snel en effectief te behandelen. Je kunt dit doen met een antischimmelmiddel in de vorm van een zalf. Deze zalf smeer je voor een aantal dagen op het getroffen gebied. Controleer wel altijd eerst even de symptomen of schakel met je arts om zeker te weten dat je een schimmelinfectie hebt.

9. Ik heb een slechte hygiëne?

Een slechte hygiëne kan een schimmelinfectie veroorzaken, dit hoeft echter niet de aanleiding te zijn. Zorg voor een goede zeep en droog de penis goed na het douchen. Het kan voorkomen dat je allergisch bent voor bepaalde stoffen en de huid geïrriteerd raakt. Probeer dan eens een shampoo of zeep zonder toegevoegde geur- en kleurstoffen.

miconazol tegen een schimmelinfectie

Daktarin (miconazol) wordt voorgeschreven bij diverse vormen van schimmelinfecties en huidproblemen.

Bestel Hier!