Een jeukende eikel wat kan ik doen?

Een jeukende eikel wat kan ik doen?

Table of Contents

Elke man heeft wel eens last van jeukende ballen en soms ook een jeukende eikel. In dit artikel gaan we dieper in op de jeuk aan de eikel en wat je er tegen kunt doen. Een jeukende eikel is meestal onschuldig. Geen reden voor paniek, jeuk aan de eikel hoeft ook niet meteen een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) te zijn. Wanneer je hier als man last van hebt, is de jeuk meestal te wijten aan huiduitslag veroorzaakt door huidziekten, schimmels, luizen of in een slechter geval een virus. Virus infecties en luizenbesmettingen worden meestal seksueel worden overgedragen. Andere huidaandoeningen hebben niet-seksuele oorzaken.

Wat is de oorzaak van de jeuk?

Wat de oorzaak ook mag zijn het is meestal aan te raden om een huisarts te bezoeken en niet zelf te gaan experimenteren. Hieronder een overzicht met oorzaken die kunnen verklaren waar die vervelende jeuk aan de eikel vandaan komt.

Schaamluizen

Luizen zijn kleine parasieten die zich hechten aan het schaamhaar van mensen. luis worden vaak verspreid door seksueel contact met een geïnfecteerd persoon. De belangrijkste symptomen zijn jeuk in de schaamstreek, maar ook bloedvlekken en zwarte stippen in het ondergoed. Dit zijn de de uitwerpselen van de luizen.

Allergische reactie

De jeuk aan de eikel kan een reactie zijn op bepaalde stoffen in zepen, schoonmaakmiddelen, shampoos of wasmiddel. Vermijd geparfumeerde zeep en shampoos. Gebruik een geurvrije zeep. Experimenteer met verschillende soorten merken. Probeer er zo achter te komen welk merk of middel de allergische reactie veroorzaakt.

Schimmelinfectie?

Candida infectie ook wel een schimmelinfectie genoemd. Komt vaak bij vrouwen voor maar mannen kunnen er ook last van hebben. Een jeukende eikel lijkt dan nog onschuldig maar kan duidden op een infectie. Controleer hier de symptomen van een schimmelinfectie.

Milde schimmelinfectie gaat meestal vanzelf over. Een behandeling is dan niet nodig. Heb je ernstigere klachten die langer dan een paar dagen aanhouden? Kies dan voor een antischimmelcrème zoals Miconazol.

De kans op een schimmelinfectie bij zowel mannen als vrouwen wordt vergroot door onderstaande oorzaken:

  • Slechte hygiëne
  • Obesitas: de plooien in de huid creëren een uitstekende omgeving voor een infectie
  • Diabetes: het hoge niveau van de bloedsuikerspiegel en overmatig zweten bevorderd de ontwikkeling van een schimmelinfectie
  • Een slecht dieet: slecht voor de gezondheid en verzwakt het immuunsysteem.
  • Langdurig gebruik van antibiotica

Tips tegen een jeukende eikeljeukende eikel

Probeer vooral niet te krabben bij jeuk aan de eikel, dit verergerd het probleem en kan de huid beschadigen. Je levensstijl maakt ook een verschil. Probeer deze tips om de jeuk te stoppen:

De belangrijkste stap die je kunt nemen is het goed en grondig reinigen rondom om de penis en de liezen. Doe dit dagelijks. Schimmels gedijen in warme en vochtige delen van het lichaam. Door het droog te houden, voorkom je dat de schimmels zich vermenigvuldigen en een infectie veroorzaken.

Gebruik dagelijks schoon ondergoed. Wanneer je vies ondergoed draagt, kunnen de aanwezige schimmels zich vermenigvuldigen in de schilfers. Dit veroorzaakt dan weer een schimmelinfectie

Meer tips

Nog steeds last van een jeukende eikel? Probeer in dat geval de tips eens uit onderstaande video.

miconazol tegen een schimmelinfectie

Daktarin (miconazol) wordt voorgeschreven bij diverse vormen van schimmelinfecties en huidproblemen.

Bestel Hier!