Een schimmelinfectie bij vrouwen

Een schimmelinfectie bij vrouwen

Table of Contents

Een schimmelinfectie bij vrouwen, ook wel vaginale schimmelinfectie of Candida infectie genoemd is een veelvoorkomende aandoening. Ongeveer 75% van de vrouwen heeft er eenmalig of meerdere keren mee te maken gehad. Een schimmelinfectie kan ook bij mannen voorkomen maar komt aanzienlijk vaker voor bij de vrouw.

Een gezonde vagina bevat vele bacteriën en gist soorten. Wanneer deze natuurlijke balans wordt verstoord vindt er een infectie plaats. Dit veroorzaakt hevige jeuk, roodheid, irritatie en soms zelfs afscheiding. Als je hier voor het eerst last van hebt kun je hier erg van schrikken. Daarnaast is het erg onprettig. Mits je er op tijd bij bent is het niet schadelijk voor de gezondheid. Daarnaast is een vaginale schimmelinfectie makkelijk te verhelpen.

Wat zijn de symptomen van een vaginale schimmelinfectie?

Vaginale schimmelinfecties zijn snel te indentificeren. Herken je een van de symptomen dan is de kans groot dat je last hebt van een infectie.

 • Jeuk en irritatie in en rondom de vagina.
 • Een branderig gevoel.
 • Uitslag en roodheid rondom de vagina.
 • Waterige vaginale afscheiding.
 • Dikke, witte, geurvrije vaginale afscheiding wat lijkt op kwark.
 • Pijn tijdens de seks.

Bij het niet op tijd herkennen van de symptomen kunnen de klachten verergeren. Wacht dus niet te lang als je denkt last te hebben van een Candida infectie.

vaginale schimmelinfectie

Kan een man een schimmelinfectie krijgen van een vrouw?

Een schimmelinfectie komt dus bij beide geslachten voor en is besmettelijk. Een vrouw kan een man besmetten met een infectie bij seksueel contact. Symptomen bij mannen zijn ongeveer hetzelfde als bij vrouwen. Jeuk, een brandend gevoel en irritatie aan de eikel of penis. Een branderig gevoel tijdens het plassen kan ook voorkomen. De symptomen kunnen lijken op die van een andere ziekte zoals een SOA. Dit hoeft echter niet het geval te zijn.

Hoewel de infectie kan worden verspreid door seksueel contact, wordt een vaginale schimmelinfectie niet gezien als een SOA.. Dit omdat de schimmelinfectie ook voorkomt bij vrouwen die seksueel niet actief zijn.

Het is altijd verstandig om als man de symptomen te controleren of en bij twijfel een arts in te schakelen.

Voorkom een vaginale schimmelinfectie

Hoewel er geen gegarandeerde manier is om een Candida infectie te voorkomen, kunnen bepaalde acties het risico van het ontwikkelen van een vaginale schimmelinfectie verkleinen.

Vrouwen die wel eens last van een infectie hebben wordt geadviseerd om de volgende maatregelen te nemen:

 • Draag ondergoed gemaakt van katoen of andere natuurlijke vezels.
 • Draag loszittende broeken of rokken.
 • Was ondergoed op een hoge temperatuur.
 • Vermijd strak ondergoed en panty’s.
 • Eet een gezond, gevarieerd dieet.
 • Vermijd sauna’s en hete baden.

Probeer daarnaast zoveel mogelijk de natuurlijke balans van de vagina niet te verstoren.

Behandeling van een vaginale schimmelinfectie

Voor eenvoudige schimmelinfecties voldoet een schimmelwerende crème, zalf of tablet. Deze medicijnen zijn vrij verkrijgbaar en hier is geen recept voor nodig. De schimmelinfectie wordt van binnenuit aangepakt en zal binnen enkele dagen verminderen of zelfs verdwijnen. Lees altijd eerst de bijsluiter en gebruik niet in combinatie met andere medicijnen.

Veel voorkomende medicijnen en antischimmelmiddelen zijn:

Mochten de symptomen niet verminderen of mocht de schimmelinfectie terugkomen dan is het verstandig contact met een arts op te nemen. Daarnaast is elke schimmelinfectie anders. Een arts kan een behandeling voorstellen die het beste bij je past. Behandelingen worden over het algemeen bepaald op basis van de symptomen en kunnen verschillen per persoon. Daarnaast speelt de ernst van de symptomen ook mee.

miconazol tegen een schimmelinfectie

Daktarin (miconazol) wordt voorgeschreven bij diverse vormen van schimmelinfecties en huidproblemen.

Bestel Hier!