Kalknagel: Wat is dat en hoe te behandelen?

Kalknagel: Wat is dat en hoe te behandelen?

Table of Contents

Een schimmelinfectie kan in meerdere varianten voorkomen. Er bevinden zich natuurlijke schimmels op ons lichaam, zodra deze beginnen te overgroeien kan er een infectie ontstaan. Een van deze infecties is een kalknagel, ook wel schimmelnagel genoemd of onychauxis. Dit is een infectie die de vingernagels of teennagels aantast. Ongeveer 50% van de nagelafwijkingen is een schimmelinfectie aan de nagels. Dit maakt de kalknagel de meeste voorkomende nagelziekte.
Een schimmelnagel of kalknagel is iets anders dan een voetschimmel. Een voetschimmel beperkt zicht niet alleen tot de nagels, maar tot de hele voet en begint vaak tussen de tenen. Wel kan een voetschimmel overgaan in een kalknagel en dit kan ook andersom.

In dit artikel gaan we dieper in op de kalknagel en wat je er tegen kunt doen.

Hoe ontstaat een kalknagel?

De kalknagel komt vaker voor op de teennagels dan op de vingernagels. Beide zijn echter vatbaar voor de infectie. Zodra de schimmel de huid binnendringt ontstaat deze. Een schimmelnagelinfectie gedijd het beste in warme, vochtige omgeving zoals je schoenen. Een kalknagel is daarnaast ook besmettelijk en kan ontstaan door contact met iemand die is geïnfecteerd. Bijvoorbeeld door het lopen op blote voeten in een zwembad of sauna. Schimmels zijn overal en worden continu overgedragen tussen mensen onderling maar ook tussen de omgeving (zwembadvloer) en mensen.

Wat zijn de symptomen van een kalknagel?

Zodra je last begint te krijgen van een kalknagel worden de klachten steeds erger. De infectie kan beginnen met 1 nagel en overgaan naar meerdere naar verloop van tijd. Een schimmelnagel doet geen pijn maar kan zodra de nagel los begint te raken geïrriteerd raken bij het aantrekken van (krappe) schoenen of sokken.
Dit zijn de herkenbare symptomen van een kalknagel

  • De nagel is verkleurd, witgeel of bruin achtig.
  • De verkleuring begint aan het uiteinde van de nagel en verspreid zich steeds verder.
  • De nagel wordt dik, brokkelig of misvormd.
  • De nagel begint los te laten omdat deze steeds dikker wordt.

Iedereen kan een kalknagel krijgen, maar deze komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Ook ouderen zijn eerder vatbaar. Sommige factoren verhogen het risico op schimmelinfectie zoals een vochtige werkomgeving, eerdere verwonding of infectie aan de nagels, sokken of schoenen dragen die slecht ventileren, een zwak immuunsysteem of een slecht dieet.
Ouderen lopen het grootste risico op schimmelinfecties door nagels, omdat een lagere bloedcirculatie en langzamer groeiende nagels deel uitmaken van het natuurlijke verouderingsproces.

kalknagel
Voorbeeld van kalknagels

De behandeling

Een kalknagel is niet ernstig maar wel vrij lastig behandelen. Er zijn veel antischimmelmiddelen op de markt, zoals schimmelwerende nagellak of een antischimmel crème. De crème wordt op de nagel waar de infectie zich bevind aangebracht. Het kan wel even duren voordat de kalknagel helemaal is verdwenen, een behandeling duurt vaak een aantal weken. Vaak wordt er ook voor gekozen om de hele nagel te verwijderen wat wel pijnlijk is en een tijd nodig heeft om helemaal te herstellen.
Er zijn ook wat huismiddeltjes om een infectie aan de nagels te verhelpen. Dit zijn onder andere azijn, oregano olie, Listerine extract en de Australische teatree-olie. Er is echter geen wetenschappelijk bewijs voor het gebruik van deze producten.

Tips om schimmelinfecties in de nagel te voorkomen

Door een paar eenvoudige veranderingen in je dagelijkse routine en levensstijl aan te brengen, kan een schimmelinfectie worden voorkomen. Je nagels goed verzorgen, kort en schoon houden is de beste manier om infecties te voorkomen. Voorkom ook wondjes of beschadigingen rondom de nagels.

Andere manieren om kalknagels te voorkomen zijn:

  • Je voeten goed drogen na het douchen, vooral tussen je tenen.
  • Nagels kort en op tijd knippen.
  • Geen nagels bijten.
  • Niet op blote voeten lopen in openbare gelegenheden.
  • Minder gebruik maken van kunstnagels en nagellak.
  • Niet te krappe schoenen dragen.

Conclusie

Een kalknagel is niet ernstig maar kan als zeer vervelend worden ondervonden. Er gaat wat tijd overheen voordat de schimmel helemaal is verdwenen na de behandeling. Met een goede verzorging van de nagels is een infectie te voorkomen. Gebruik daarnaast het gezonde verstand bij het lopen op blote voeten in sauna’s en zwembaden. Naast een kalknagel zijn er nog tal van andere schimmelinfecties die vrij eenvoudig te herkennen zijn en daarnaast ook snel en effectief te kunnen worden behandeld.

miconazol tegen een schimmelinfectie

Daktarin (miconazol) wordt voorgeschreven bij diverse vormen van schimmelinfecties en huidproblemen.

Bestel Hier!