Wat is het verschil tussen een zalf en een crème

Wat is het verschil tussen een zalf en een crème

Table of Contents

We zien het vaak voorbij komen en iedereen heeft het wel eens gekocht, een crème of een zalf. Maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen die twee. In dit artikel gaan we daar verder op in.

De verschillen

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, het belangrijkste verschil tussen een zalf en een crème is dat een zalf voor het grootste gedeelte uit olie bestaat. Slechts 20% van een zalf is water en 80% is olie. Crèmes bestaan daarentegen voor 40% uit olie en voor 60% uit water.

Een zalf is hierdoor automatisch wat vettiger en wordt niet zo snel door de huid opgenomen. Dit kan wat minder prettig zijn omdat de huid meer wordt afgesloten. Er zijn daarentegen veel infectie bestrijdende geneesmiddelen en andere antibiotica die voor genezing worden gebruikt in de vorm van een zalf. Een Crème is minder vet zorgt voor een makkelijkere verspreiding en een goede opname van de huid. Nadeel van een crème kan zijn dat ze de huid meer uitdroogt door de hoeveelheid water.

Welke te gebruiken?zalf of een creme

Een crème of een zalf gebruiken hangt sterk af van de situatie. Een crème die wordt aangebracht verdampt veel sneller dan een zalf. Dit komt omdat er in een crème meer water zit, zoals hierboven beschreven kan dit zorgen voor een wat drogere huid. Dit kan ook een voordeel zijn, bijvoorbeeld bij een natte huidaandoening wordt een crème aangeraden. Ook is het gebruik van een crème verstandig als er veel oppervlakte (huid) is die moet worden ingesmeerd. Een crème is minder vet en kan makkelijker worden verspreid dan een zalf.

Hoe zit het met een zalf

Een zalf is doorgaans dikker en is aan te raden bij een droge huid. Na het aanbrengen kan de huid het vocht beter vasthouden doordat de zalf niet absorbeert. De samenstelling van een zalf is anders dan die van een crème. Hierdoor kunnen bij een medische aandoening zoals een schimmelinfectie de medicinale elementen beter worden opgenomen in de huid. In een zalf zitten ook minder conserveringsmiddelen dan in een crème. Het is hierdoor minder waarschijnlijk dat een zalf een allergische reactie veroorzaakt. Het maakt een zalf ook natuurlijker dan een crème.

Wat is een topische zalf of crème precies?

Een topische crème of zalf is erg populair en wordt aangebracht op een lokaal deel van het lichaam. Doordat een topische zalf of crème specifiek wordt aangebracht werkt dit sneller dan een pilletje die je moet inslikken en eerst moet worden verwerkt door het lichaam

Het is gebruikelijk dat topische crèmes of zalven zich specifiek richten op bepaalde delen van het lichaam. Deze veelzijdige crèmes zijn ongelofelijk effectief en kunnen vaak voor meerdere aandoeningen worden gebruikt, zelfs bij meerdere verschillende soorten infecties. Wees wel voorzichtig met het gebruik in verband met de sterke werking.

Welke topische crème of zalf kan ik het beste kopen?

In veel zalven en crèmes zitten ontstekingsremmende stoffen die zeer sterk kunnen zijn en voor bijwerkingen kunnen zorgen. Zoals huidatrofie, acne of rosacea-achtige aandoeningen. Het beste is om een zalf of crème te zoeken die de infectie verlicht of beter nog verhelpt zonder agressieve stoffen. Let op dat de behandelingsoptie die wordt gekozen de huid niet irriteert. Hoe natuurlijker het product is, hoe beter voor de huid. Denk bij natuurlijke producten aanaan kokosolie of tea tree olie. Deze producten kunnen een schimmelinfectie verlichten en bieden ontzettend veel voordelen. Tevens zijn deze producten niet schadelijk voor de huid.

miconazol tegen een schimmelinfectie

Daktarin (miconazol) wordt voorgeschreven bij diverse vormen van schimmelinfecties en huidproblemen.

Bestel Hier!