Wat is voetschimmel en hoe kom je er vanaf?

Wat is voetschimmel en hoe kom je er vanaf?

Table of Contents

Een voetschimmel is een besmettelijke schimmelinfectie die bij zowel mannen als vrouwen voorkomt. De schimmel infectie tast de huid op de voeten aan en begint meestal tussen te tenen. De schimmel kan zich ook over de voeten verspreiden en zelfs overgaan naar de handen. De medische naam van voetschimmel is tinea pedis. Daarnaast wordt de schimmel ook wel eens zwemmerseczeem genoemd. Het is echter geen eczeem of een kalknagelTinea pedis is niet ernstig en vaak makkelijk te behandelen met een crème of een zalf. Wel het kan even duren voordat de schimmel helemaal is verdwenen. De schimmel komt vaker voor bij oudere mensen, kinderen hebben er zelden last van.

Wat veroorzaakt voetschimmel?

Je kunt een  de schimmel oplopen door besmetting van iemand die een voetschimmel infectie heeft of door oppervlakken aan te raken die zijn geïnfecteerd met de schimmel.

Besmetting kan worden opgelopen in openbare plaatsen waar je rondloopt op blote voeten. Zoals bijvoorbeeld een zwembad of en sauna. Besmetting kan ook plaats vinden via sokken, schoenen of handdoeken van een besmet persoon. Mensen met van nature zweetvoeten lopen meer risico op een voetschimmel. Ook het dragen van gesloten (te krappe) schoenen verhoogd het risico op een voetschimmel. Na infectie begint de groei van de de tinea pedis schimmel op de voeten of tussen de tenen.

Wat zijn de symptomen?

Er veel mogelijke symptomen van een voetschimmel. Soms hebben mensen het niet eens door dat ze een voetschimmel hebben. 70% van de mensen krijgt er mee te maken en denkt dat het gewoon een droge huid is. Niets is minder waar, grote kans dat je een infectie hebt als je onderstaande symptomen herkent.

 • Jeuk en branderig gevoel tussen de tenen.
 • Jeuk en branderig gevoel op de voetzolen.
 • Blaren op de voeten die jeuken.
 • Schilferende huid op de voeten, meestal tussen de tenen.
 • Droge huid op de zolen of zijkanten van de voeten.
 • Verkleurde, dikke en kruimelige teennagels.
 • Teennagels die wegtrekken van het nagelbed.

Hoe wordt gaat de behandeling?

Voetschimmel kan vaak snel en effectief worden behandeld met vrij verkrijgbare antischimmelmedicijnen zoals Miconazol. Deze schimmeldodende medicijnen kun je online of bij een apotheek bestellen en wordt aangebracht op de voeten en tussen de tenen. Daar waar de schimmel zich bevind. Een arts kan ook een huismiddeltje aanbevelen om de infectie te verhelpen. Hoe snel de infectie verdwijnt hangt af van het type voetschimmel dat je hebt en of je de behandeling afmaakt. Het is altijd aan te raden om bij het gebruik van een zalf een aantal dagen “door te smeren” zodat de schimmel helemaal is verdwenen.

Hoe kan ik voetschimmel voorkomen?

voetschimmel
Zorg voor goede ventilatie van de voeten.

De een is vatbaarder voor een voetschimmel dan de ander. Toch zijn er een aantal tips die je helpen bij het voorkomen van een infectie.

 • Draag altijd schone sokken
 • Zorg voor schoenen van leer of andere ademend materiaal
 • Droog de voeten en vooral tussen de tenen goed na het douchen
 • Loop op slippers in openbare gelegenheden zoals zwembaden en sauna’s
 • Gebruik niet de handdoek of sokken van een ander, dit om besmetting te voorkomen.
miconazol tegen een schimmelinfectie

Daktarin (miconazol) wordt voorgeschreven bij diverse vormen van schimmelinfecties en huidproblemen.

Bestel Hier!